Tanıtım filmi ya da diğer bir yaygın adıyla kurumsal tanıtım filmi; bir kurum, bir e-ticaret web sitesi, kişi, işletme, ürün ya da hizmet hakkında kitleleri bilgilendirme hedefiyle üretilen bir iletişim yöntemidir. Firmaların marka bilinirliğini artırmak için birçok iletişim aracı ve stratejisi kullandığı herkesçe bilinen bir gerçektir. Tanınırlık oranını artırmak için birçok iletişim aracı ve stratejisi bulunmaktadır. Ancak kullanılan araç veya yöntem ne olursa olsun en yüksek verim ve yoğun etkileşim sağlayan iletişim yöntemlerinden birisi şüphesiz ki tanıtım filmidir.
Bugün tek başına güzel bir web sitesine sahip olmak sizleri hedef kitle karşısında avantajlı kılmıyor. Ancak ancak sadece yazı ve grafikler oluşan bir içerik pek çok müşteri için yeterli olmuyor. Hatta bazı ziyaretçiler için bu durum sıkıcı bile olabiliyor. Sıkıcılığı ortadan kaldırmak ve daha kaliteli işlere imza atmak adına videonun cezbedici yönünü kullanmak çok daha önemlidir.
Tanıtım videosunun amacı firmanın hizmetlerini, ürünlerini, markalarını tanıtmaktır ve ziyaretçilerine görsel şölen sunmaktır. Tüketici ile iletişim kurma aşamasında, tartışmasız en iyi yöntemlerden biri tanıtım filmi denilebilir.
Peki, bu tanıtım filmi diğer adıyla tanıtım videosu nedir? Tanıtım filmi nasıl hazırlanır? Oldukça ciddi bir çalışma sonucunda ortaya konan video çalışmalarının başarısını etkileyen en önemli faktörler ekipmanlardır. Peki tanıtım filmi çekmek için gerekli ekipmanlar nelerdir ? Bir tanıtım videosunda nelere dikkat edilmelidir? ve temelde tanıtım videosu nedir? Dilerseniz kısaca size bundan bahsedelim...
Tanıtım videosu yani firma tanıtım filmi, firmanın tüm ihtiyaçlarını belirli sürelerde, hareketli bir şekilde video olarak gösterilmesi yöntemidir. Bu tanıtım videoları bazen çizgi film tarzında animasyonlar şeklinde olabileceği gibi, bazen de özel kamera ekipmanları, doğru ışık ve yöntemleri ile yapılan çekimlerin kurgulanması ile hazırlanır.
Tanıtım filmi, izleyenler üzerinde, görsel ve işitsel etkisi nedeniyle hafızalarda yer alır ve kolayca hatırlanır. Bir broşür okunurken algılama sadece göz ile yapılır. Ancak bir tanıtım filmi izlenirken hem gözümüzle görüntüleri algılarız hem de videoya uygun olarak ve kaliteli bir şekilde seslendirilmiş şekilde metnini duyarız. Bu nedenle pek çok kurumsal firma görsel tasarımlar yaptırmak yerine kurumsal tanıtım filmi tercihinde bulunarak yüksek standartları yakalamayı arzu eder.
İyi bir tanıtım filmi ya da kurumsal tanıtım filmi yapımına başlamadan önce tanıtım videosu içerisinde yer almasını istediğiniz bilgilerin, kullanılacak tekniklerin, ekipmanların kısacası akışı, kurgusu yapılmış bir tanıtım videosunun çalışma planına ihtiyacınız vardır. Bu planlamayı yapmak için alanında uzman bir ekip ile çalışmanız işinizi kolaylaştırır ama ön çalışma için aşağıda yer alan adımları izlemenizi tavsiye ederiz.
İşletmenizde ön plana çıkarmak istediğiniz yönlere karar verin. Diğer firmalardan sizi ayıran noktaları belirleyin. Filmi hazırlama talebi beraberinde iyi bir brief (ön bilgi) ile birlikte anlatmayı gerektirir. Brief önemlidir çünkü tanıtım filmin içeriğinin ne olacağı verilecek iyi bir briefle belirlenecektir. Biref konusunda zayıf kalan tanıtım filmlerinin içerik bağlamında da çok iyi bir noktada olmayacağı açıktır.
Zamanın bizler için olduğu kadar müşteriler için de değerli olduğu asla unutulmamalıdır bu sebepten ideal tanıtım filmi süresi 1dk ile 5 dk arasında olmalıdır. Süreler amaç ve hedef kitleye göre değişiklik gösterebilmektedir. Doğru ve akıcı anlatım, inandırıcılık ve samimiyet ya da özel pazarlama teknikleri içermesi gerekir.
Firmanın ihtiyaçları doğrultusunda yazılan senaryo, incelemelerden sonra son halini alır. Bir sonraki aşama çekim hazırlık aşamasıdır. Tanıtım filminin nasıl çekilmesi gerektiğine ve uygulanacak çekim tekniklerine ve ekipmanlara karar verilir.
Önemli olan tanıtım videosu sayesinde müşterilerinizde doğru etkiyi yaratmaktır. Tanıtım videosu, firmanın sunum yüzüdür. Fakat amaca hizmet etmediği takdirde imajınızın zedelenmesine ve silinmesi uzun zaman alacak bir ize de neden olur. O yüzden tanıtım videosu ile sunum yapma kavramını en iyi şekilde birleştirmelisiniz.
Tanıtım Filmi ya da Kurumsal Tanıtım Filmi çekim süresince, elbette filmin hangi ekipmanlar ve hangi tekniklerle çekilmesi gerektiğine karar verilmelidir. Hizmetlerin içeriği doğrultusunda en başarılı yöntemleri bir araya getirebilen bir prodüksiyon hazırlamak zor bir ekip işidir.
Uzman ve yaratıcı bir ekip ile çalışmadığınız durumda genelde sonuç büyük bir hüsrana dönüşebilir. Tanıtım filmlerinde çok büyük tesislerin yada bölgelerin gösterilebilmesi için havadan çekim ekipmanlarına hatta helikoptere bile ihtiyaç duyulabilir. Bu aşamada firmalar kendi ekipmanları ile çekimleri gerçekleştirebileceği gibi aynı zamanda film ekipmanları kiralama hizmetleri sunan bir firmadan destek alarak çekimleri gerçekleştirmek de mümkündür.
Video kalitesini belirlemede belki de en önemli faktörlerin başında kameralar gelmektedir. Kameralar ve kameraların kalitesi... Her ortamda farklı bir kamera seçilebileceği düşünüldüğünde, kameranın ve lenslerin en doğru şekilde seçilmesi gerekir. Bu şüphesiz özel bir uzmanlık alanı, tecrübe ve o ekipmanı kullanma yetisi olan bir ekip çalışması gerektirir. Bu aşamada kendi ekipmanı bulunmayan firmalar için kiralık kamera ya da kiralık lens hizmeti veren firmalar faydalı bir bütçe yönetim adımı olacaktır.
Amatör ve profesyonel kalitedeki video arasındaki farkı yaratan tripodlar, yine video kurgularında kaliteyi belirleyen temel aksesuarlardan biridir. Kameranın sallanmasını engellediği sürece, ucuz bir tripod bile fark yaratılabilir. Ama en ucuz tripod ile en pahalı tripod fiyatları arasında bir araba fiyatı fark oynayabildiğini unutmamak gerekir. Bu aşamada yönetmen kiralık tripod ile bir çözüm üretmeyi de tercih edebilir. Nitekim bu tercih çoğu zamana daha avantajlı bir bütçe yönetimine katkı sağlayacaktır.
Bazı çekimler stüdyo ortamında yapılır, bazı çekimler bir ofis ortamında ve en zorlu çekimler ise dış mekanda şehir gürültüsü arasında yapılır. Stüdyo olmadığını varsayarak herhangi bir kapalı ortamda ortalama kalitede bir mikrofon işinizi görecektir. Ama ortam değiştikçe ses ekipmanlarının seçimi, kalitesi ve maliyeti farklılık göstermeye başlayacaktır.
Kapalı alanlarda çekim yaparken, çevre koşullarından çok etkilenmeden tek tip ve doğru bir ışıklandırma yeterli olacaktır. Eğer çekim yapacağınız ortamın ışığı karanlık düşüyorsa ya da ortamdaki ışıkların aydınlatması yeterli gelmiyorsa mutlaka bir ışık sistemine ihtiyacınız olacaktır. Özellikle gündüz açık alan ve güneşli bir günde ışık ihtiyacınız minimumda iken, kapalı havalarda veya gece çekimlerinde moralinizi bozacak kadar büyük bir ışık ihtiyacınız olabilir. Tanıtım filmlerinde ihtiyaç duyulan ışık ekipmanları maliyetleri yüksek ve özel ekipmanlardır. Bu aşamada çekim ekipleri sıklıkla, kiralık ışık ekipmanları ile ilerleyerek maliyetleri düşürmeyi tercih etmektedirler.
Uzman bir çekim ekibiniz varsa bu konuları hiç düşünmemenizi tavsiye ederiz, ama kendi içimizde bu konuyu çözeceğiz dediğinizde, hayata bambaşka bir pencereden bakmaya hazır olun. Yüksek kalite işlemci, güçlü bir görüntü kartı, ihtiyaçtan fazla RAM kullanımı gibi donanımsal sorunları çözdüğünüzde kullanılacak prodüksiyon yazılımının seçimi, tanıtım videosu arka planı için kaliteli ses seçimleri şeklinde uzun ve maliyetli bir liste sizi bekliyor.
Bizler Piktora Production Agency olarak yaratıcı ekibimiz ile tanıtım videosu hazırlama konusunda en iyi çözümleri sizin için üretip, en iyi tanıtım filminin sizin için yapılmasını sağlıyoruz. Kendi bünyemizde yer alan ekipman parkurumuzla gereksiz kiralama maliyetlerinden sizleri koruyor ve bütçenizi daha efektif değerlendirmenize katkı sağlıyoruz. Umarız, tanıtım videosu nedir, nasıl hazırlanır ve tanıtım filmi çekmek için gerekli ekipmanlar nelerdir sorularınıza en iyi yanıtları buldunuz. Bunların dışında merak ettiklerinizi bize yorum olarak yazabilir veya doğrudan bizimle iletişime geçebilirsiniz.