Bir çok fiyat aralığında tanıtım filmi sahibi olabilirsiniz. Tanıtım filmi yaptırmak istediğinizde öncelikle bilmeniz gerekir ki; tanıtım filmleri standart fiyatta yapılamayacak prodüksiyonlardır. Tanıtım filmi fiyatları yapılacak olan tanıtım içeriğine göre değişkendir.
Markanızın, kurumunuzun görsel gücünü artırmak, kurumsal kimliğinin güçlenmesine katkı sağlamak, reklamınızı yapmak ve en önemlisi bilinirlik oranınızı yükseltmek için olmazsa olmazlardan birisi tanıtım filmleridir.
Profesyonel bir tanıtım videosunun, pazarlama veya markalama videosunun bütçesi, konseptin karmaşıklığına ve aradığınız genel kaliteye bağlı olarak, mümkün olan en basit ve karmaşık projeye göre değişiklik gösterir. Farklı bütçelemeye göre olacak videoların aynı şekilde hedef kitleniz üzerindeki etkisi ve yatırımınızın geri dönüşü de farklı olacaktır.
Çok basit bir profesyonel video örneğin kurumsal bir konuşma bir veya iki gün içinde filme alınabilir ve düzenlenebilir. Bir yönetmene, bir veya iki ekip üyesine, profesyonel bir kameraya, iyi bir aydınlatmaya, iyi bir mikrofona ve iyi bir kurguya ihtiyacınız var. Bütçe makul olmalıdır. Belki de en fazla birkaç bin dolar.
Fazladan öğeler eklerseniz, ikinci bir kamera, daha iyi lensler, bir teleprompter, daha güzel aydınlatma ve daha güzel grafikler, toplamınıza birkaç bin dolar ekleyecektir, ancak çok daha iyi ve daha etkili bir video sağlayacaktır. Ölçeği büyütmek, iddialı bir konsepte sahip karmaşık bir video, günler veya haftalarca çalışan profesyonellerden oluşan bir ekip gerektirecektir. Bu nedenle, tabii ki bütçe çok daha yüksek olacaktır. Ancak gerçekten insanların ilgisini çeken çarpıcı bir video oluşturabileceksiniz, bütçeniz varsa harcadığınız paraya değer.
Üst düzey bir video bütçesi; konsept geliştirme, senaryo yazımı, hikâye tahtaları, ön prodüksiyon, oyuncu seçimi, son derece yetenekli bir yönetmen ve ekip, kamera üzerindeki yetenek, seyahat, konum ücretleri, provalar, sahne donanımı, birden fazla kamera, büyük bir aydınlatma paketi içerebilir. Ses, özel donanım, gelişmiş düzenleme, hareketli grafikler, görsel efektler, renk düzeltme, müzik puanlama, ses tasarımı ve daha fazlası da işin içerisine girebilir.
Bütçeniz düşükse, projeyi çok basit tutmanız gerekir. Pahalı mekân çekimlerini, süslü görsel efektleri ve diğer zil ve ıslıkları unutun. Stok görüntüleri, küçük bir seslendirme anlatımı, hazır müzik ve belki de basit bir çekime bağlı kalın. Bütçeniz daha yüksekse, seçenekleriniz açısından sınır gökyüzüdür. İddialı yaratıcı konseptler, ünlü yetenek, dünyanın çeşitli yerlerinde bir haftalık çekim, karmaşık görsel efektler gibi pek çok hizmete sahip olabilirsiniz. Bu nedenle çekeceğiniz bir tanıtım videosu 3.000 lira da tutabilir 200.000 lira da.
1. Konsept
Harika bir video her zaman harika bir fikirle başlar. Bazı video prodüksiyon şirketlerinin kendi kurum içi yaratıcı hizmetler departmanları vardır; yazarlar, yönetmenler ve tasarımcılar, aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli yaratıcı seçenekler geliştirebilir ve film şeridi oluşturabilir. Yaratıcı geliştirme paraya mal olur, dolayısıyla bütçeyi buna göre yapın. Üst düzey bir ajansla çalışıyorsanız, bu işlem tek başına on binlerce dolara mal olacaktır.
Bu aşamada kendiniz çok fazla araştırma yaparak zamandan ve paradan tasarruf edebilirsiniz. Çevrimiçi olun, etrafı arayın ve ilham kaynağı olarak kullanmak istediğiniz birkaç videoyu belirleyin. Prodüksiyon şirketine zevkiniz ve hedefleriniz hakkında iyi bir fikir verirseniz, herkesi hızlı bir şekilde aynı sayfaya yönlendirebilir ve doğru yönde ilerlediklerinden emin olabilirsiniz.
2. Senaryo
Birinci sınıf bir senaryoya yatırım yapmak, bir videonun başarısızlığı ile başarısı arasındaki farkı yaratabilir. Bir video senaryosunun yazma stili, bir web sayfası veya broşürden tamamen farklıdır. Ve senaryonun içine işlenmiş görsel kavramlar olmalıdır.
Mesajınız konusunda netseniz ve personelde iyi bir yazarınız varsa, ilk taslağı yazmanız çok yararlı olabilir. Ancak mükemmel bir senaryo yazarı değilseniz, son senaryoyu kendiniz yazmaya çalışma hatasını yapmayın. Tüm yaratıcı süreci ciddi şekilde baltalayabilir ve sonunda bir PowerPoint gibi görünen çok sıkıcı bir videoyla karşılaşabilirsiniz.
3. Pre Prodüksiyon
Kreatif ekip, kameralar açılmadan çok önce, genellikle ön prodüksiyon için günler harcayacaktır. Mekanları keşfetmek, çekim listeleri oluşturmak, film şeridi çizmek, mürettebata brifing vermek, doğru ekipmanı seçmek, her konum için izinleri ve sigorta sertifikalarını almak ve dikkatli bir şekilde her çekim gününün lojistiğini en küçük ayrıntısına kadar planlamak.
Önceden planlama yapmak, sette maliyetli hatalardan ve gecikmelerden kaçınmanıza yardımcı olur. Ayrıca, düzenleme için gereken her kritik kareyi yakalamanıza yardımcı olur.
4. Ekipman: Kameralar, Aydınlatma, Set Tasarımı ve Sahne
Tüketici sınıfı kameralarda çekilen videolar ile harika lenslere ve harika aydınlatmaya sahip birinci sınıf profesyonel kameralarla çekilen videolar arasında dünya çapında fark vardır.
İzleyicilerin ekranlarına yapışmasını sağlayan harika çekimler istiyorsanız, araba, vinçler, dronelar, özel lensler vb. gibi diğer özel ekipmanlara ekstra bütçe ayırın. Donanım ne kadar iyi olursa, görüntü o kadar iyi ve hedef kitleniz üzerinde o kadar çok etki yaratır.
5. Yönetmen, Ekip, Kamera Grubu ve Teknik Personel
En iyi ekipmana yatırım yapsanız bile, tüm bunları çalıştıran doğru insanlara sahip değilseniz, araçlar işe yaramaz. Çok küçük, basit bir çekim, birden fazla şapka takan tek bir yönetmen, kamera operatörü tarafından gerçekleştirilebilir. Ayrıca ikinci bir ekip üyesi ekipmanı taşımaya ve kurmaya yardımcı olur. Daha büyük projelerde mürettebat, yüksek düzeyde uzmanlaşmış becerilere sahip 10 ila 20 veya daha fazla yetenekli kişiyi kolayca bulabilir.
Ekipte bir görüntü yönetmeni, birden fazla kamera operatörü, bir ses mühendisi, konum yöneticileri, gardırop stilistleri, saç ve makyaj sanatçıları, prodüksiyon asistanları ve daha fazlası bulunabilir.
6. Çekim Takvimi
Küçük ölçekli bir tanıtım videosu bir günde kolayca çekilebilir. Daha büyük ölçekli yapımlar bir hafta veya daha uzun sürebilir. Her bir ek çekim gününün bütçeye nasıl katkıda bulunduğunu hızlı bir şekilde görebilirsiniz.
Bir günde ne kadar çok çekim yaparsanız, elde ettiğiniz paranın karşılığını o kadar çok alırsınız. Bir video için beş kişiyle röportaj yapmanız gerekiyorsa hepsini aynı gün, aynı yerde planlarsanız, onlarla farklı yerlerde farklı günlerde röportaj yapmaya kıyasla binlerce dolar tasarruf edersiniz.
7. Çeşitli Giderler: Ulaşım, Yiyecek, Sabit Diskler vb.
Günlük park etme, ekip için yemek, ham görüntüler için sabit diskler ve diğer küçük cepten harcamaları hesaba katmayı unutmayın. Profesyonel bir prodüksiyon şirketi, çoğu lokasyonun gerektirdiği standart sigortaya zaten sahip olacaktır. Ancak, bir caddeyi kapatıyorsanız veya alışılmadık bir yerle uğraşıyorsanız, özel sigorta gerekebilir bu da birkaç bin ekstra dolara mal olabilir.
8. Post-Prodüksiyon: Kurgu ve Grafik
Düzenleme bütçeleri, editörün beceri düzeyine, gerekli düzenleme günlerinin sayısına, çekilen görüntü miktarına, bitmiş videonun uzunluğuna ve diğer birçok faktöre göre belirlenir.
Grafikler, basit bir açılış başlığından inanılmaz derecede sofistike tasarım ve görsel efektlere kadar değişebilir. Gerçekten ilham verici hareketli grafikler istiyorsanız, neyin dahil olduğuna bağlı olarak bir bütçe ayırın.
9. Müzik ve Ses Tasarımı
Müzik ve ses tasarımı, çoğu insanın düşündüğünden çok daha önemlidir. Harika bir müzik videoyu hayata geçirebilir ve kötü müzik onu anında öldürür. Orijinal bir video oluşturmak pahalı olabilir, ancak izleyici üzerindeki etki açısından her kuruşa değer.
Ancak sadece stok müziği kullanıyor olsanız bile, mükemmel çalışan o müzikal cevheri bulmak için yüzlerce vasat parçayı incelemek büyük bir beceri gerektirir. Kötü müzikle yetinmeyin.
Tanıtım filmi fiyat kriterleri ve maliyetleri gördüğünüz üzere çok farklılıklar göstermektedir ve birçok değişkene göre bütçeler yapılmaktadır. Ama önemli olan ayırdığınız bütçeye göre en kaliteli tanıtım filmine sahip olmak ve hedef kitlenize mesajınızı doğru iletmenizdir.