Sinema ve Reklam Sektöründe Yapay Zekânın Olumlu ve Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Yapay zekâ, pek çok alanda geleneksel yöntemlerin yerini almayı başardı. Özellikle reklamcılık, sinema gibi sektörler için önemli değişimler yarattı. Peki, hızla gelişen yapay zekânın yalnızca olumlu etkilerinden söz etmek mümkün mü?
Sinema ve reklam sektörü oldukça dinamik! Her geçen gün değişimle, gelişimle bir arada olan bu sektörler elbette teknolojiyle de yakından bağlantılı. Senaryo yazarlığından proje planlamasına kadar birçok alanda yararlanılan yapay zekânın hem olumlu hem olumsuz etkilerinden söz edebilmek mümkün. İşte sinema ve reklam sektöründe yapay zekâ tartışmaları!
Reklam ve Sinema Sektörünün Yapay Zekâ ile Olan İlişkisi
Sinema ve reklam sektöründe yapay zekâ oldukça özgür bir alana sahip. Yapay zekânın görüntü, ses ve metin tanıma ile karar alma nitelikleri; sinema ve reklam sektöründe önemli etkiler yaratıyor. Örneğin Hollywood sineması, yeni teknolojilerin kullanımında bir adım önde. Filmlerin pazarlaması için büyük yatırımlar yapılan Hollywood yapımlarında yapay zekâ sayesinde en doğru adımlar atılabiliyor.
Buna göre sinema sektöründe yapay zekânın kullanımı şöyle sıralanabilir:
Uzmanlara göre yapay zekânın reklam sektöründeki etkileri ise şöyle:
Doğru Hedefe Ulaşmanıza Yardımcı: Yapay Zekânın Avantajları
Yapay zekâ doğru şekilde kullanılırsa istenilen hedefe ulaşmada büyük katkı sağlar. Genel olarak yapay zekânın sinema ve reklam sektöründeki avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
Her Şey Toz Pembe Olamaz!: Yapay Zekânın Dezavantajları
Yapay zekânın yararları olduğu doğru! Peki zararları? Yapay zekânın sinema ve reklam sektöründeki dezavantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
Ayrı Bir Başlık Açmak Gerekiyor: Deepfake
Deepfake, yapay sinir ağları sayesinde bir görüntüdeki kişinin bir başka kişi ile birleştirilmesini sağlıyor. Benzer şekilde seslerin değiştirilmesini de mümkün kılıyor. Deepfake ile birinin yüzünü kopyalayarak onun hiç söylemediği sözleri söylemesini sağlayabilirsiniz. Hatta hayatta olmayan bir kişiyi ölümünden sonra çıkan bir yapımda başrol olarak oynatabilirsiniz.
Örneğin David Beckham, "Sıtma Bitmeli" kampanyasında deepfake sayesinde 9 farklı dilde konuştu. Bu pek çok kişi için oldukça dikkat çekici görünüyor. Ancak bu örnek, madalyonun yalnızca görünen yüzü! Kullanım alanı giderek artan deepfake, sinema ve reklam sektörüne pek çok kolaylık sağladığı gibi birçok konuda da sorun yaşanmasına neden olabilir.
Hayata veda etmiş oyuncuların, sanatçıların yeni projelerde yer almasını sağlamak telif hakları konusunda sorun yaratabilir. Buna ek olarak deepfake, gerçek dışı haberlerin yayılmasına neden olarak bilgi güvenliğini zarara uğratabilir. Pek çok görüş deepfake'in yeni bir siber tehdit olduğunu belirtiyor.
Görüldüğü gibi yapay zekânın sinema ve reklam sektöründe hem avantajları hem dezavantajları bulunuyor. Bu nedenle projelerinizde yapay zekâdan yararlanmak için mutlaka bu alanda uzman kişilerden yardım almalısınız. Projelerin doğru hedeflere ulaşması, telif hakkı veya farklı etik nedenlerle sorun yaşanmaması için doğru kişilerle/şirketlerle çalışmak son derece önemli! Piktora Yapım olarak biz, yenilikçi ve yaratıcı ekibimizle bu süreçte yanınızda olabilir, hayal ettiğiniz işe kavuşmanıza yardımcı olabiliriz.